27.01.2015.

Cilj ovog napisa je podijeliti sa vama 15-ak godina iskustva, koje se odnosi na održavanje lanca na MTB biciklu i vožnji isključivo po cesti. 🙂 Naime, nije isto voziti po cesti “sam sa sobom” ili se natjecati po blatu i kamenju – sve to dodatno utječe na habanje i trošenje komponenti. Osim toga na brdu se češće prebacuju brzine i znatno su veća opterećenja u trenutku promjene stupnja prijenosa, a samim time i oštećenja.

Kao i svi, i ja sam se naslušao svakakvih preporuka. Uglavnom su to savjeti tipa “Ako želiš da ti lanac dugo traje redovito ga čisti i naulji.” Za podmazivanje se preporučuje sve što postoji osim maslinovog ulja i svinjske masti. 🙂

Npr. sa uljem za lance na motornim pilama – Lancol, sa raznim silikonskim uljima, voskom, finim mašinskim uljima za radne strojeve, uljima za motore sa unutarnjim sagorijevanjem SAE-30 ili SAE-90, sirovom naftom i dakako sa “svemogućim” WD-40. 😉

Probao sam većinu metoda i neke ludosti poput svakodnevnog skidanja lanca sa bicikla i namakanje u tri posude. Dvije posude sa benzinom (prljavo i manje prljavo), zatim ide namakanje lanca preko noći u čistom ulju poslije čega se isti objesi da višak iscuri prije stavljanja na bicikl. Za ovu namjenu morate imati vrlo kvalitetne spojnice koje se lako skidaju i još lakše namještaju npr. Wippermamn Connex chain link i lanac istog proizvođača. Ovu metodu sam prakticirao jednu cijelu godinu! Utrošio sam puno benzina i ulja, a rezultatat je manje viši isti kao i kad prljavi i masni lanac dobro podmažete novim ili prerađenim uljem, odnosno koji ne podmazujete baš često.

Ovo dakako ne nagađam već odgovorno tvrdim kao netko tko na biciklu pređe i do 12.000 km/godišnje.

Što se podmazivanja tiče u zadnje vrijeme koristim isključivo specijalizirana sredstva u spreju npr. “W5 Chain Spray” koja treba dobro protresti i poprskati lanac. Osobina ovih specijaliziranih sredstava su: dobro podmazuju, suha su i ne lijepi se prljavština, lako se koriste, nema curenja po obruču i gumi (ovo zadnje je jako bitno ako imate “V” kočnice zbog boljeg trenja i fluorescentni prsten za bolju vidljivost noću).

Loš i nekvalitetan lanac jedva može sastaviti 1.000 km. Tek će kvalitetniji modeli sigurno odraditi 2.500 km. U ekstremnom slučaju svaki lanac može izgurati i preko 5.000 km ali tada morate mijenjati sve (lanac, prednji set zupčanika, zadnji set, i plastične zupčanike na mjenjaču). Pri kraju radnog vijeka lanac nije više pouzdan i može lako puknuti pri većim opterećenjima. No to može i novi lanac ako ga dobro nagazite, posebno kod prebacivanja brzina. Pucanje lanca najčešće nije problem ako kod sebe imate alat, ako je vrijeme lijepo, i još imate gdje nasloniti bicikl, pa dnevno svijetlo itd.

Trebam li reći da mi je lanac otišao k vragu nekoliko puta, jednom noću, po kiši. Uspio sam ga spojiti teškom mukom i vratiti se doma, ali od tog dana nosim i pastu za pranje ruku kao obvezan pribor. 😉

Iskustvo nas uči da bez obzira na podmazivanje – lanac i lančanici propadaju zbog istezanja (vlačno opterećenje) odnosno deformiranja materijala. Tu vam nikakvo čišćenje i podmazivanje ne može pomoći! Lanac se tijekom uporabe troši i postupno izdužuje što u konačnici oštećuje lančanike. Stavljanje novog lanca na stare i korištene lančanike dovodi do oštećenja lanca, a to se često radi zbog uštede novca.

Ukratko, što god radili i kako god se ponašali prema lancu i lančanicima, ne gine vam dvije do četiri izmjene godišnje. Za cca 10.000 km godišnje trebate minimalno 2 seta lančanika i 4 kvalitetna lanca.

Ukoliko vozite puno kilometara godišnje, pripadate skupini rekreativaca, niste snob, i ne sudjelujete u natjecanjima, uz sve to nemate “dubok” džep, evo nekoliko savjeta koji se odnose na kupnju i održavanje lanca i lančanika:

  • Uvijek kupite lanac srednje kategorije oko 35€ ako kupujete u nekom pouzdanom dućanu u inozemstvu. Kod nas u RH je sva roba višestruko precijenjena. Niži cjenovni razred jednostavno ne valja, a visoki je samo malo lakši u gramima. Rekreativcima i dugoprugašima nekoliko desetina grama lakši bicikl – ne znači baš ništa! Svi mi, koji ozbiljno vozimo bicikl, a nismo profići – imamo par kilograma viška (masne naslage), a često nosimo od 5 do 20 (katkada i 30) kilograma opreme. Bacati lovu na skupe i lagane materijale kako bi se bicikl olakšao za nekoliko stotina grama je potpuno besmisleno!!! Iz mog iskustva – najbolje lance i spojnice za bicikle radi tvrtka Wippermann.
  • Što se lančanika tiče savjetujem da se zaustavite na klasi Deore, odnosno nešto u sredini. Naime sve preko toga je lakše pa čak i manje otporno, a samim tim se brže troši i treba vam puno više izmjena i novaca. Pustite priče i one što se voze jednom mjesečno, odnosno bicikliste sa puno love. Zaboravite LX, XT i XTR lančanike i kazete čak i ako ih dobijete na poklon. Slično je sa i sa drugim proizvođačima. Gledajte da to bude zlatna sredina jer ćete samo tako postići optimalan omjer uloženog/dobivenog.

Za provjeru lanca svatko bi morao imali mjerač istegnuti koji se vrlo lako i jednostavno koristi. Lanac nategnete i uglavite mjerač između karika. Kod novog lanca mjerač ne ulazi unutra, kod napola istrošenog upada strana na kojoj piše 0.75%, a kod dotrajalog lanca 1%. Sve preko toga znači da treba promijeniti i lanac i lančanike!

A može i ovako. Ako imate dubok džep, svaki mjesec stavite novi lanac, dva do četiri puta godišnje promijenite zadnju kazetu, i jednom godišnje sve lančanike sa centralnog pogona i zaboravite sve ovo što ste pročitali. 🙂

Šalu na stranu lanac se mijenja prije nego dosegne 1% istegnutosti. Pogledajte ovu tablicu ispod i sve će vam biti puno razumljivije (kliki za veću sliku).

istezanje_lanca

Kod jeftinih modela lanac je potrebno promijeniti već poslije 36 sati vožnje, za one bolje 114 sati. Dakako riječ je malo većim brzinama vožnje od onih kojima se voze rekreativci. 🙂 Npr. ako svaki dan pedalirate 90 minuta brzinom od 40 km/sat najlošiji lanac treba promijeniti već poslije 3 tjedna vožnje, odnosno poslije mjesec i pol ako vozite 90 minuta brzinom od 20 km/sat! Kvalitetniji lanac iz ove usporedne tabele će trajati tri puta dulje…

Miša Nicinger

* * *

Ukoliko trebate: webshop, web hosting, Cloud, VPS, izradu, dizajn i održavanje web stranica – obratite nam se sa povjerenjem, jer Internet je naše igralište –  midnel.hr

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*