21.05.2013.

Mnogi od vas zasigurno su primijetili simpatičnog starca, koji je prije točno tjedan dana prošao kroz Slatinu. Ako ste se pitali tko je taj čudak i kuda se zaputio sa svom tom hrpom opreme, nastavite čitati dalje…

Harald Hübner (63) krenuo je iz Eisenacha (Njemačka) 13. travnja 2013. godine, a do Hrvatske i Slatine stigao je preko Poljske, Češke, Austrije, Slovačke i Mađarske. Uglavnom vozi kroz prirodu i manja mjesta, a velike gradove zaobilazi ili se u njima jako kratko zadržava. Od Eisenacha do Slatine Harald je prešao 1.802 km, što u prosjeku iznosi oko 60 km dnevno.

Susret sa ovim samozatajnim biciklistom možda bi i propustili da nije bilo prijatelja koji su nam javili kako je “viđen biciklist sa hrpom opreme na ulasku u grad”. Obzirom da i sami volimo takve avanture, pronašli smo ga u rekordnom vremenu i pozvali na šalicu čaja.

Šalica čaja pretvorila se u dvije šalice, a kako je noć odmicala, Harald je sve više pričao o svojim vožnjama, dojmovima, planovima.

Već desetak godina vozi dugačke dionice, a kao jedan od značajnijih pothvata izdvojio je vožnju do North Capa u Norveškoj. North Cape je poznat kao “najsjeverija točka Europe”, iako je ona prava  najsjevernija točka – Knivskjellodden – 3.000 m sjevernije.

Bio je jako iznenađen kada smo mu ponudili da spava kod nas. Više puta ponovio je kako se ugodno iznenadio gostoprimstvom i ljubaznošću ljudi u Hrvatskoj. Obzirom da i sami imamo prošlogodišnje iskustvo u malo dužoj, međunarodnoj, vožnji, znamo koliko znače mekani krevet, mir i tišina tijekom noći, osjećaj sigurnosti.

Poznato je da su nijemci vrlo pedantni. Nije nas iznenadilo kada je naš gost izvadio notes u kojem uredno vodi bilješke o prijeđenoj kilometraži za svaki dan, ali i državu, bilješke o težini dionice kao i o zdravstvenom stanju. Naime, Harald je dugogodišnji dijabetičar, i dnevno uzima četiri doze inzulina. Nije ljubitelj moderne tehnologije, pa sa sobom na put nosi veći broj fotografija svoje kuće, prijatelja, fotografija nastalih na prijašnjim putovanjima. Možda jednog dana, uz osmjeh na licu i sjećanja na čaj i palačinke, potomcima bude pokazivao i fotografije iz Slatine. 🙂

Sa 1.800 prijeđenih kilometara, Harald je tek na pola svoje ovogodišnje avanture, čiji kraj planira za srpanj ili kolovoz. Nakon Slatine, koju je napustio u srijedu ujutro, krenuo je put Zagreba, odakle će se polako spustiti prema Jadranskoj obali i dalje na jug, skroz do Dubrovnika. Ako sve bude po planu, iz Dubrovnika bi trajektom trebao stići u Bari (Italija), a od tamo, uz obalu “čizme” do Calabrije. Trajektom bi se trebao dokopati Sicilije, te prijeći cijeli otok biciklom, kako bi “uhvatio” sljedeći trajekt, onaj za Tunis, odakle se vraća kući.

Na samom rastanku Harald nam je “zakazao” sljedeći susret za tri godine, kada planira opet pedalirati kroz Hrvatsku.

Ovom prilikom zahvaljujemo se Meliti Schmitz na velikoj pomoći pri komunikaciji sa Haraldom i Jeleni Barbir na prevođenju sa njemačkog, za potrebe montaže videozapisa.

Ivona Lozić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*