12.07.2013.

Mladi i neiskusni biciklisti obično kreću dokazivati svoje umijeće i mogućnosti na lokalnom gorju. U Slatini se to svodi na “Popišano brdo” što u prijevodu znači da se uspinju na vrh puževom brzinom, pri čemu im je “duša u nosu”, a spuštaju se brzinom zeca u bijegu. Namjerno nisam napisao npr. geparda jer on trči znatno brže i od najbržih biciklista. 😉

Početnici se nerijetko vozikaju po šumama i gorama, lošim zemljanim cestama i makadamom gdje bicikli višestruko brže doživljavaju traume pri čemu stradaju: gume, kotači, ležajevi, kočnice, vilice, lanci, zupčanici, mjenjači, upravljači, sjedala, ma sve… Od silnog truckanja se gube dijelovi i komadi opreme, a udarci, prašina, blato, kamenčići ubrzano deformiraju sve čega se dotaknu.

Nadam se da ne trebam pojašnjavati što znači biti u brdima ili u šumi, odnosno na nekom drugom nepristupačnom terenu gdje nema telefonskog signala, a dogodi vam se kvar ili kakva ozljeda. Iako se zaljubljenici u adrenalin i svi oni dubokog džepa neće složiti – moram naglasiti da su planine za planinarenje, a kvalitetne ceste  za bicikliranje.

S vremenom naučite da je vožnja znatno sigurnija i udobnija ako vozite ravničarskim krajevima i asfaltnim cestama na kojima nema velikog prometa, svugdje ima GSM signala i ono što je važno ljudi koji će vam priskočiti u pomoć ukoliko vam ista bude potrebna. A tu je i biser Slavonije – rijeka Drava.

Tema moje današnje priče je nešto lakša i pripada skupini zabave i razbibrige. Dakle ništa važno, niti bitno ali može biti ponekom zanimljivo. O čemu se zapravo radi!?

Ako 36km vozite brzinom od 28 – 32km/h i sve to snimite video kamerom, a zatim u montaži sirovi materijal ubrzate 32 puta – dobiti ćete video zapis od 2 minuta i 46 sekundi koji zorno prikazuje što se događa na relaciji: Slatina – Medinici – Markovo – Nova Šarovka – Sopje – Kapinci – Vaška – Novaki – Višnjica – Španat – Gornji Miholjac – Bakić – Slatina.03.07.2013.

S obzirom da je 78 minuta vožnje teško i zamorno gledati iz udobnosti naslonjača – pozivam vas na jednu kratku i iznimno brzu vožnju biciklom oko Slatine, vozeći brzinom koja se opasno približila brzini zvuka. 😉

Nažalost tijekom zadnjih nekoliko minuta snimanja iscurila mi je baterija na video kameri. Nadam se da nestanak struje nije značajnije umanjio vaš užitak u vožnji brzinom većom od 900 km/sat. 🙂

Miša Nicinger

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*