21.03.2021.

Da je svijet uistinu mali govori u prilog i ova naša reportaža. Slatinom se na biciklu sa više od 50 kg opreme provozao Austrijanac Christian Stangl koji je po zanimanju profesionalni alpinist, stoga ne čudi činjenica da je osvojio 20 najviših planinskih vrhova na svakom kontinentu – od mogućih 21 uključujući i one na Himalaji. Vaši su reporteri na biciklima Christiana presreli na rotoru u ulici M. Gupca, dok je iščitavao zemljovide u pokušaju pronalaženja prenoćišta.

140 km pedaliranja na pretovarenom biciklu od Varaždina do Slatine našeg je gosta znatno iscrpilo s obzirom da nosi opremu za kampiranje, planinarenje i skijanje.

Spomenimo i činjenicu da se radi o alpinistu koji koristi metodu “sky running” odnosno brzo penjanje ili čak trčanje do vrha, izravno iz baznog logora i natrag, bez uporabe boca sa kisikom, međulogora, nosača i drugih pomagala.

christian_stangl_triple_summit_shkhara

Planirani put do Kavkaza

Christian je iz Austrije krenuo 15.03.2013. i namjerava snagom vlastitih mišića stići do ruske granice, s ciljem obaranja nekoliko svjetskih rekorda. Krajnji cilj tromjesečne biciklističke avanture nije samo pedalirati 7.000 km po Europi već i osvojiti treći najviši europski vrh, koji se nalazi na Kavkazu – Shkhara 5.193 m/nv, u Gruziji, sa koga će se sjuriti u dolinu na skijama koje vidite na biciklu.

Penjanje na 3 najviša vrha na svakom od 7 kontinenata, naziva se “Triple seven summits” i još uvijek predstavlja nedostižni cilj planinara, unatoč suvremenoj opremi 21. stoljeća.

Christian je osvojio: K2, Mt. Everest, Aconcagua, Kilimanjaro i još 16 drugih vrhova. Ukoliko se uspije popeti na Shkharu, biti će prvi čovjek u povijesti kojem je uspjelo postaviti čak tri rekorda:

  1. prvi koji se popeo na svih sedam drugih po visini vrhova svijeta;
  2. prvi koji je ispenjao svih sedam trećih po visini vrhova svijeta;
  3. prvi koji je osvojio svaki od ukupno 21 vrha (po tri najviša na svakom kontinentu).

triple_seven_summits_march2013

“Osvojeni” vrhovi

Dear Chris, we wish you safe trip and successful accomplishment of your mission. Run Christian run! 🙂

Ivona Lozić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*