20.06.2011.

Zasigurno se sjećate Siniše, koji je lani, na putu za Siriju, biciklom proputovao i kroz Slatinu. Prije pet dana u našem gradu ugostili smo još jednog svjetskog putnika na dva kotača. Augustin Zavala Aguilar (28) iz Meksika, na svom putu od Zagreba do Istanbula, odlučio je posjetiti i slatinski kraj.

Prije nego li je stigao u Slatinu, Augustin je skitao unutar granica  Europske unije, gdje se smio zadržati samo tri mjeseca. Zbog propisanih zakona i vize, svoje putovanje odlučio je nastaviti biciklom po državama koje (još uvijek) nisu članice EU.

Tijekom svog petodnevnog boravka u Slatini, domaćini David i Ivona, Augustinu su pokazali Višnjicu, Dravu, Jankovac, Javoricu, kao i sam grad Slatinu. Što o svom putovanju, te dojmovima o našem gradu i ljudima kaže sam putnik, pogledajte u video-prilogu:

“Iako sam tijekom života već putovao na udaljena mjesta i ostajao dugo, godinama sam sanjao o jednom većem putovanju, koje je upravo u tijeku” – rekao nam je simpatični i uvijek nasmješeni Meksikanac. – “Istina je ono što kažu – najteži dio putovanja je odlučiti da to zaista i učinite. U trenutku kada donesete takvu odluku, putovanje je za vas već počelo, iako ispred sebe imate još mnogo vremena prije napuštanja doma.”

Augustinovo putovanje započelo je prije par godina, kada je na jednom sajmu dobio veliku kartu svijeta. Karta, koju je objesio na zid sobe, iz dana u dan podsjećala ga je na njegov san o velikom putovanju. S vremenom, sve mu se više pitanja počelo motati po glavi. Kada krenuti na put? Kako ostati što duže na putu? Kako doći do informacija o državama u koje ide? Što posjetiti, kako putovati? Koja je svrha putovanja u određenu državu, kakvi su  uvjeti, a kakva očekivanja?

Mjesecima je odgađao odlazak, pod isprikom da još uvijek nema sve potrebne informacije za put. Jednog dana nazvao ga je ravnatelj škole u kojoj je radio, i rekao mu: “Dobit ćeš godinu dana neplaćenog, ali, ako misliš krenuti na put, to mora biti sada! Sljedeće godine čeka nas jako puno obaveza u školi.” Tako je, nakon mjeseci i mjeseci planiranja i odgađanja, u roku od samo par sati, odlučio krenuti prema ispunjenju svog životnog sna.

U planiranju puta, Augustin se ponekad služi društvenim mrežama, poput warmshowers.com i  couchsurfing.org,  koje povezuju svjetske putnike i domaćine. Preko društvenih mreža, osim savjeta i preporuka,  pronalazi  i sam smještaj u mjestima kroz koja planira proći.

Iz Slatine je jutros krenuo za Osijek i Vukovar. Preko Srbije i Bugarske, po njegovim proračunima, za dva mjeseca trebao bi stići do Istanbula. Kako napreduje biciklistička avantura jednog Meksikanca po Europi, možete pratiti na njegovom blogu Vago Latino.

Ivona Lozić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*