20.05.2016.

Pitanje: “Poštovani, tražim savjet za vožnju kroz Bosnu odnosno, Republiku Srpsku. Krećem iz Zagreba preko Posavskih Brega, Siska na Hrvatsku Kostajnicu do Šurkovca u Republici Srpskoj. Koja su prometna pravila za bicikliste i jedno ne ozbiljno pitanje “Da li je obavezna kaciga?!” Naime, trenutno nemam kacigu ali ozbiljno razmišljam o kupovini iste. Unaprijed hvala. Dražen.”

Odgovor: Kada su zaštitne i sigurnosne mjere u pitanju najmanje je važno što kaže zakon u nekoj državi! Na primjer u Hrvatskoj je kaciga obvezna samo za djecu do tinejdžerske dobi, što je besmisleno i vjerojatno ima veze sa svim onim silnim seoskim i gradskim biciklistima koje Bog sa neba ne bi natjerao na nošenje kacige. Ako je kaciga potrebna za čuvanje mladih glava, onda je zacijelo dobra i za glavu nekoga srednje dobi kad lupi istom o beton!

Sukladno tome, zaboravite onu debilnu narodnu poslovica “Čizma glavu čuva, a šubara je kvari!” to su smislili neki drugi ljudi, u neka sasvim druga vremena, a možda konkurencija tj. proizvođači čizama. 🙂 Nego idemo se mi prisjetiti čemu služe zaštitna sredstva u koja ubrajamo i kacigu. Na bicikli nikada ne biste trebali sjesti bez adekvatne odjeće, obuće i zaštite. To znaju svi koji su iz nekog razloga pali tijekom vožnje, a zatim golom kožom, dlanovima, laktovima, koljenima ili glavom malčice ili malo više uništavali asfalt, beton ili kamen!

Tek kada padnete i osjetiti koliko puno zaštite pruža ona naizgled tanka biciklistička majica u kontaktu tijela i asfalta, počinjete cijeniti rukavice, dugačke rukave na majicama i dakako nogavice punog profila na nogama. Isto vrijedi za one što su glavom dotaknuli kakvo drvo, nakaradno parkiranu traktorsku prikolicu ili su pali u trenutku izletanja kakve seoske džukele (mili ćuko, mali psić, veliko pseto, ružna psina, tj. pas, kuja ili neka druga ljuta zubata guja).

biciklisticke_rukavice

Pravi je trenutak da ukratko nabrojimo sva zaštitna sredstva koja bicikliste mogu spasiti od težih ozljeda:

  • biciklistička kaciga;
  • sportske naočale;
  • rukavice;
  • dugi rukavi;
  • dugačke nogavice ili barem 3/4 modele koje dosežu preko koljena;
  • (ne zaboravimo i obvezni suzavac i kakvu mačetu za nedajbože, jer i to pripada u zaštitna sredstva. 🙂

Za neke tipove vožnji poput vratolomnog spusta i slične akrobacije potrebno je odnosno trebate imati znatno bolju i kvalitetniju kacigu i tvrde štitnike za ramena, laktove i koljena. No to nije tema ove priče… Neka stručniji i iskusniji od mene o tome dijele savjete. 🙂

Što se tiče naočala, one ne štite kod padova, ali zato čuvaju oči vozača od minijaturnih insekata i ogromnih kukaca, prašine, sitnih kamenčića koji frcaju ispod auto guma, a zatim i od sunca.

Iskustvo nas uči da su sva zaštitna sredstva dobro došla i da ih se nikada i niti u jednoj situaciji ne trebamo odreći. Svi bi mi voljeli biti slobodni, nesputani, imati lijepu frizuru jer kaciga je svojim prorezima i otvorima kvari.

biciklisticke_naocale

Kaciga se proizvodi od umjetnih materijala, plastika i ekspandirani polistiren (najobičniji stiropor) kome je zadaću preuzeti kinetičku energiju pri kontaktu vaše glave i nekog čvrstog predmeta. Točnije ona tada treba puknuti i raspasti se, kako bi na taj način zaštitila glavu od većih ozljeda, odnosno amortizirala udarac. Iz tog razloga kaciga uvijek mora biti zakopčana i stegnuta. Ne smije biti labava! U slučaju pada nezakopčana kaciga nema nikakvu funkciju! A ona labava će se najvjerojatnije okrenuti, spasti i malo vas pridaviti, ili u prijevodu – neće vas zaštiti onoliko koliko treba ili koliko bi mogla!

Recimo i to da kaciga izvan padova i nesreća štiti od direktnog sunca, nešto malo od kišnih kapi, i od automobilskih farova. Dovoljno je malo pognuti glavu prema naprijed da bi vas značajno zaštitila do svjetla.

I još nešto, ali ne najmanje važno! Niste na utrkama i nemate sponzore, stoga nemojte nositi glupe brendirane marke i odjeću sa kojekakvim reklamama! To rade natjecatelji jer moraju i odjeću dobiju besplatno! Gledajte da sve bude maksimalno uočljivo (žuto ili narančasto). A ako ste šminker i držite do svog izgleda neka to budu najviše dvije boje. 😉

Eto toliko od mene, ako imate primjedbe slobodno ih ostavite u komentarima ispod (nikako ih nemojte pisati na fejsu jer to nitko kasnije neće vidjeti. FB nije za ozbiljne i dugotrajno kvalitetne informacije).

Miša Nicinger

P.S.

Kad sam otkrio pedaliranje, jurcao sam brzo i daleko u običnoj nebiciklističkoj odjeći i bez zaštitne kacige, čak niti naočale nisam nosio. 🙁 Napravio sam min. 25.000 km dok nisam došao do pameti.  Žalosto ali istinito. Budite bolji od mene i nemojte izazivati vraga! Bicikl je sam po sebi vrlo rizično sredstvo za sudjelovanje u prometu. Zaštite glavu i oči, a ako jurcate nizbrdo obvezno, ramena, laktove i koljena.

* * *

Ukoliko trebate: webshop, web hosting, Cloud, VPS, izradu, dizajn i održavanje web stranica – obratite nam se sa povjerenjem, jer Internet je naše igralište –  midnel.hr

 

One thought on “Kaciga da ili ne?”
  1. Hvala lijepo na odličnom članku i na dobrim savjetima!
    Lijep pozdrav!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*