09.07.2014.

Festival posvećen biciklu, održao se od 05. do 07. lipnja 2014. godine u Zagrebačkom Studentskom Centru. Tri festivalska dana bila su ispunjena raznolikim stručnim, zabavnim i glazbenim programom, a sve u znaku gradskog bicikliranja! U vrijeme Pedalafesta Studentski Centar postao je pravi mali biciklistički grad, u kojem su sudionici sudjelovali, učili, slušali i doživjeli sve ono što čini kulturu urbanog bicikliranja. Članovi Slatinskog biciklističkog kluba (Mario Perković, Mladen Crnobrnja, Igor Brkić i Nad Nicinger) su posjetili ovaj festival.

Festival organizira Sindikat biciklista, zagrebačka udruga koja se zalaže za poboljšanje uvjeta za korištenje bicikla kao efikasnog, održivog i zdravog gradskog prijevoznog sredstva. Ovim festivalom žele potaknuti raspravu o važnosti bicikla kao najodrživijeg i najisplativijeg prijevoznog odabira, pogotovo za gradove i lokalna putovanja. Žele da se povežu ljudi koji dijele iste vrijednosti o važnosti ravnopravnih uvjeta mobilnosti, poboljšanju javnih prostora i tranziciji prema održivim gradovima.

Prometni stručnjaci i aktivisti iz zapadne Europe i regije (Nizozemska, Austrija, Španjolska, Slovenija, Mađarska, Srbija) su podijeliti svoja iskustva iz područja prometnog planiranja i transformacije gradova, djelovanja biciklističkih organizacija, prevencije krađa i ekonomskog aspekta biciklističkog prometa. Za posjetitelje su bile organizirane brojne radionice kojima su prezentirane mogućnosti popravljanja, održavanja i ukrašavanja bicikala kao i izrada pokretnog soundsystema. Najmlađi prijatelji bicikla dobili su priliku sudjelovati u školici sigurne vožnje kako bi u budućnosti pripremljeniji samostalno izašli na ulice. Zabavni dio obuhvatio je i show program: performere, akrobate i plesače, a festival su obogatili koncerti bendova i dji, prijatelji biciklizma u Zagrebu. Na otvorenju su zasvirali Penguin radio i Dementronomes, veseli mladi bend s odličnom brass sekcijom, a Pedalafest su zatvorili Ivana Picek, zbor Čipkice, popularni St!llness i omiljeni Antenat! Posljednji dan vozila se i kritična masa, koja je bila najveća do sada u organizaciji Sindikata biciklista.

Nad Nicinger

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*