03.07.2013.

Ukratko, baš svaki serijski proizveden bicikl može se iskoristiti ili barem prilagoditi za biciklističku turu. Ovisno o trajanju puta, planiranom broju kilometara, količine opreme koja se nosi potrebno je optimizirati bicikl kako ne biste imali iznenađenja i neugodnosti na putu.

Prvo moramo razjasniti jednu stvar. Bicikli koji se najčešće viđaju na našim ulicama, kakve vozi 97,5% populacije – jednostavno nisu upotrebljivi, odnosno ne zadovoljavaju elementarne uvjete za odlazak na bilo kakvu ozbiljnu biciklističku turu. Isto tako cestovni bicikli namijenjeni natjecateljima, bez obzira na svoju visoku cijenu i kvalitetu, nisu dobri bez obzira što vam drugi pričali o tome.

Ruksake i slične bedastoće koje idu na tijelo vozača pripadaju mazohizmu i nikada, zapamtite nikada, ne smijete krenuti na turu dulju od par desetina kilometara natovareni sa bilo kakvim teretom na leđima! Ukoliko se oglušite o ovaj savjet nastradati će vam ruke, ramena i leđa, pa će bolovi i nezadovoljstvo turu pretvoriti u noćnu moru.

Bicikl bez blatobrana i paktregera – nije bicikl za dulja putovanja! U tu kategoriju pripadaju svi brdski i cestovni bicikli! MTB bicikli su prilagođeni jurcanju po brdima, usponima, spustovima, padovima, skakutanju, vrludanju i za vožnju po makadamu ili šumi. Vibracije bicikla izazivaju odvijanje vijaka i otpadanje svega što je na njega postavljeno. Upravo stoga se MTB bicikli proizvode i isporučuju bez ikakvih dodataka koji na biciklističkoj turi život znače.

S druge strane vrlo skupi cestovni bicikli (tzv. trkaćinci) pate od nedostatka prostora jer je kod njih sve stisnuto, odnosno podređeno manjoj težini u kilogramima kako bi natjecatelji tijekom utrka doslovno letjeli cestom, a ne udobnosti i velikoj nosivosti koja je putnicima na turama presudna.

Slijedi popis neophodne biciklističke opreme:

 • Klasični metalni blatobrani pune duljine sa žicama za učvršćenje na najmanje 3 točke za prednji i 4 točke za zadnji blatobran. Plastične imitacije i one skraćene blatobrane – zaboravite! Blatobran prije svega mora štiti vozača (stražnjica, leđa, noge), a zatim i neke ključne dijelove (prednji mjenjač, centralni pogon, lanac, pedale, bocu sa vodom…) koji su izloženi prskanju vodom, blatom i pijeskom.
 • Minimalno zadnji nosač tereta (paktreger) koji se učvršćuje u 3 točke. Za trkaće bicikle i bisage većih gabarita neophodan je kvalitetan nosač koji se montira visoko na cijev sjedala. Naime, klasični nosači tereta nisu dovoljno visoki za bisage od 50-60 litara. Ukoliko kanite montirati bisage i na prednje kotače, trebate odgovarajuće držače.
 • Sva sila rasvjetnih tijela, najmanje 3 komada plus gomila katadioptera (mačje oči) i fluoroscentnih materijala pričvršćenih na bicikl (kotači, pedale), zašivenih na opremi i odjeći koja treba biti uvijek i bezuvjetno žute boje! Vodootporne LED lampe su sada takoreći standard, a nije loše imati i nekoliko malenih silikonskih žabica na prednjoj (bijele) i stražnjoj strani (crvene). Ne štedite na rasvjeti. Na turama se vrlo često možete naći u uvjetima slabe vidljivosti, rano jutro, večer ili tunel i svaki izvor svjetla će dobro doći poput npr. čeone lampe.
 • Dva držača bidona, odnosno boca za vodu. Bidoni su općenito skupi i poslije nekog vremena užasno prljavi, a termo bidoni vrlo kratko održavaju temperaturu i zato savjetujem korištenje običnih PVC boca od 0,75 litara. Kad se boca ošteti jednostavno se zamijeni novom.
 • Zvonce za upozoravanje drugih sudionika u prometu. Bicikli su manje više bešumni pa je neosnovano očekivati da će vas netko čuti. Nadalje biciklisti ispred vas minimalno 50% slabije čuju zbog snažnog šuma koji proizvodi protok zraka pokraj ušnih školjki…
 • Dugačka sajla sa ključem za zaključavanje bicikla uz drvo, metalnu ogradu, drugi bicikl itd.
 • Bisage ili držači za odjeću, vreću za spavanje, šator i druge sitnice mogu biti za nuždu improvizirini od aluminijskih ili PVC cijevi.
 • Male bisage koje se montiraju na cijev okvira odmah iza upravljača. Bisage mogu biti improvizirane od manjih ili većih torbica iz kineskog dućana sa kojih se skinu naramenice i učvršćene PVC vezicama.

Obratite pozornost da bicikl koji izvrsno služi za lokalne vožnje može tijekom biciklističke ture postati veliki problem. Naime, praksa je pokazala da većina dijelova koja se ugrađuje u jeftinije modele bicikala ima prosječni vijek trajanja od 2.000 – 5.000km. Prve stradaju pedale, gume, zatim centralni pogon, konusni ležajevi na kotačima, plastični zupčanici na zadnjem mjenjaču (mašinica), lanac i zadnji lančanik.

Općenito, morate znati da će mnogi skupi dijelovi preći i do 20.000 km, jeftini jedva 2.000 km, a lanac i zadnja kazeta bez obzira treba mijenjati više puta godišnje. Lanac bi trebalo mijenjati na svakih 2.000 km (odnosno uvijek kada alat za mjerenje istegnutosti kaže da je vrijeme za novi), a kada odlučite sa lancem uništiti i zadnje zupčanike (kazeta) može izgurati i preko 5.000 km. Već kod treće zamjene treba promijeniti i najveći prednji zupčanik.

Stoga ako ste kupili jeftin bicikl i vozite ga nekoliko tisuća kilometara prije kretanja na turu velika je vjerojatnost da će tijekom duljih vožnji i velikih opterećenja skoro svi dijelovi otkazati!

Gume moraju biti najviše kakvoće (imena neću spominjati dok ne plate reklamu), industrijski kuglični ležajevi su neophodni u: pedalama, na kotačima, centralnom pogonu, na plastičnim zupčanicima zadnjeg mjenjača.

Dodatno stvar se pogoršava ako imate viška kilograma (bicikli se projektiraju za vozače do 90 kg) ili bicikl vozite po svim terenima (šuma, brda, makadam, blato, pijesak…) to vašem ljubimcu znatno skraćuje vijek trajanja.

Poželjni biciklistički dodaci:

 • retrovizor za upravljač;
 • torbica za upravljač sa prednje strane;
 • nogare za parkiranje;
 • zastava i držač za zastavu;
 • solarni punjač mobitela.

Ukratko najbolji bicikl za biciklističke ture osim vozača traži redoviti servis i stalno ulaganje (dubok džep). 🙂 Ako igrate loto i katkada ubodete 6-icu i 7-icu svakako kupite gotov bicikl sa Alfine Hub 11 Speed sustavom ili sa ROHLOFF Speedhub 500/14 i full opremom. Cijena prava sitnica. 🙂

Srećom za sve postoji alternativa zvana prikolica sa jednim ili dva kotača koju možete kupiti ili jeftino sagraditi i natovariti do mile volje, a šminkerske bicikle ostavite zanesenjacima i onima što sjede u kafićima i raspredaju priče o ugrađenoj opremi sa kojom prelaze čak 500km godišnje! 😉

prikolica_za_bicikl

Miša Nicinger

* * *

Ukoliko trebate: webshop, web hosting, Cloud, VPS, izradu, dizajn i održavanje web stranica – obratite nam se sa povjerenjem, jer Internet je naše igralište –  midnel.hr

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*