Sinoć, 25.08.2012. godine, pred brojnom publikom u prostorijama Nevladinih udruga upriličena je 90-minutna foto i video prezentacija pod nazivom “Od Slatine do Đerdapa (i nazad). Dakako riječ o biciklističkom pothvatu u kome su Ivona Lozić i Miša Nicinger u 10 dana vožnje prevalili 1.300 km vozeći jednim dijelom međunarodne biciklističke stazom “Eurovelo 6″ koja se proteže od Atlantskog oceana do Crnog mora.

Za razliku od biciklista iz Europe i Svijeta, koji u 99,5% slučajeva voze samo u jednom smjeru i vraćaju se avionom, slatinski dvojac je pedalirao u oba smjera bez korištenja drugih pomagala pri čemu se skela za prijelaz preko Dunava ne računa jer nas je vozila između Stare Palanke i Rama nekoliko stotina metara.

Tijekom višednevnog pedaliranja i kampiranja, susretali smo i vodili zanimljive razgovore sa biciklistima (i onima koji to žele postati) iz: Hrvatske, Srbije, Slovenije, Austrije, Poljske, Njemačke, Engleske, Španjolske i Kanade. Nailazili smo na odobravanje i pomoć na svakom koraku u Hrvatskoj, Vojvodini i Srbiji. U Rumunjskoj smo bili tek kratko jer 10 dana odmora nije dovoljno za “tamo i nazad”.

Na jednog mrzovoljnog vozača kamiona i autobusa (potonji su posebno bezobzirni) obično bi došlo 10-ak pozdrava od drugih sudionika u prometu.

Direktni povod za održavanje javne prezentacije sa putovanja bila je želja za podjelom iskustava, davanje odgovora na pitanja i rasprava na temu biciklizma, biciklističkih staza, mogućnosti za razvoj turističke ponude jer pokraj nas prolazi međunarodna biciklistička ruta “Drava route” gdje bi se uz malo truda mogla priključiti Slatina, Slatinsko prigorje i biser Slavonije – Papuk.

Smisao ovakvih biciklističkih ruta zdravo živjeti i upoznati svijet, a lokalna zajednica može spoznati kako dovesti što više inozemnih turista na dva kotača, informirati ih o lokalnim zanimljivostima i ponudi od trgovina biciklističkom opremom, servisa, restorana, prenoćišta, kupališta, muzeja, parkova prirode i svim drugim sadržajima koje stranci vole vidjeti, okusiti i za što su spremni izdvojiti stanovitu količinu deviza.

Nažalost na prezentaciju se odazvao tek neznatan broj slatinskih biciklista, stoga nimalo ne čudi izostanak lokalnih dužnosnika i turističkih djelatnika. Uostalom, kome trebaju domaći i strani biciklisti i njihove staze!?

Akteri se ovim putem zahvaljuju “Nevladinim udrugama”, “Foto video klubu Slatina” i gosn. Željku Jurasu bez kojih ova prezentacija ne bi bila moguća. Poseban pozdrav i zahvala ide našim prijateljima na dva kotača koji su nas ispratili i dočekali: Snježana, Valerija, Dejan, Željko i Slaven.

Miša Nicinger

Foto Miša

Foto Ivona