13.08.2012.

Prodavač u trgovini dijelova za bicikle nam ozbiljnim tonom pričao da je tijekom NATO-ovih napada Petrohemija Pančevo bombardirana radioaktivnim projektilima i da su zbog toga neke biljke u krugu tvornice mutirale, pa sada imaju opake bodlje koje buše biciklistima gume. Ne vjerujemo baš u tu priču ali smo u Pančevu imali 4 gumi defekta, baš pokraj Pethrohemije, a potom još četiri koji su bili direktna posljedica događanja u Pančevu. Naše su gume dobile preko 30 ubodnih rana u obliku čudnovatih bodlji sa divljeg bagrema koje se nalaze baš svuda: po pješačkoj i biciklističkoj stazi ali i na auto cesti.

Besplatno su nam pomagali vulkanizeri, automehaničari, čak su nas vozili autom do obližnjih bolje snabdjevenih gradića kako bismo kupili unutarnje gume, jer su nam u Kovinu uvalili pogrešne… Ponijeli smo dvije i kupili 6 komada unutarnjih i dvije vanjske, s obzirom da nema CO2 ampula i niti jedna benzinska nema komprimirani zrak – bili smo prinuđeni na kupnju obične pumpe u kineskom dućanu.

dunav2

Osim Pančevačkih gumi problema zbog kojih smo izdangubili sve skupa 6 – 7 sati, sve drugo je proteklo u ugodnom društvu i dobrom raspoloženju. Koristimo prigodu da najavimo foto i video prezentacija za zainteresirane bicikliste koji nisu imali prigodu osjetiti kako izgleda međunarodna staza Eurovelo 6 koje se proteže od Atlantika do Crnog mora.

Svakodnevno upoznajemo bicikliste iz cijele EU i dobivamo brojne pozive na druženje, roštiljanje i čašicu razgovora od lokalnih ljudi koji nam uglavnom sami prilaze i interesiraju se za naše putešestvije.

Čak 99,9% stanovnika Vojvodine i Srbije prilazi i pozdravlja na jezicima EU naroda i narodnosti (engleski, mađarski, njemački) a kada im kažemo dobar dan – ostanu ne malo iznenađeni.

dunav3

Za kraj dodajmo i to da se Hidrocentrala Đerdap 1. nalazi točno 650 km od Slatine na kraju prekrasne Đerdapske klisure koja se proteže oko 110km. Prošli smo kroz 21 tunel i iskoristili prigodu i posjetili na nekoliko minuta Rumunjsku, a zatim krenuli na dugo putovanje prema Slatini.

Treću priču pišemo na samoj obali Dunava u mjestu Tekije gdje se nalazi plaža i kamp za bicikliste i druge turiste. Dunav je ooogroooman, čist i vrlo valovit, baš kao na moru.

Miša Nicinger