07.08.2012.

Tek par sati dijeli nas do polaska na višednevno pedaliranje do najduže i najveće klisure u Еuropi. Iako je prvobitni plan obuhvaćao spuštanje do Guče, na svjetski poznati festival trubača, igrom slučaja, u Gradskoj knjižnici u ruke mi je dospjela knjiga “Dunavski blues”, a sa njom i ideja o promjeni smjera. Teta Marija, hvala!!

put1

Zadnjih par dana radili smo malo na proučavanju i planiranju puta, pa naš itinerar (uz vrlo moguće izmjene) do tamo izgleda otprilike ovako:

  1. dan: Slatina – Donji Miholjac – Osijek (90 km)
  2. dan: Osijek – Vukovar – Novi Sad (123 km)
  3. dan: Novi Sad – Stari Slankamen – Beograd (97 km)
  4. dan: Beograd – Pančevo – Kovin – Banatska Palanka (107 km)
  5. dan: Banatska Palanka – Ram – Srebrno jezero – Golubac – Donji Milanovac (95 km)
  6. dan: Donji Milanovac – Kladovo (63 km)…

Povratak je zacrtan malo drugačijim putovima, ali nakon svih kilometara koji prethode povratku, o tome još niti ne razmišljamo. 🙂

Da šest dana vozimo samo uz obale Dunava i Đerdapske klisure, ne bi nam bilo dovoljno za obilazak svega što se tamo može vidjeti. Lepenski vir, Golubački grad, ostaci Trajanovog mosta (vidljivi samo za niskog vodostaja), ostaci Trajanove ploče, nebrojene zidine drevnih tvrđava, pećine, vodopadi, mitovi i legende…

put2

Prtljaga nam je ograničena na par bisaga. Unutra su, uz tek najnužnijih par komadića odjeće, svoje mjesto našle i malobrojne sitnice, poput solarnog punjača za mobitel (thnx Łoky) i plinskog kuhala, te neizostavnog, zlu ne trebalo, alata. Frizura je postojana (thnx, Val), stopalo je vraćeno u normalu. Spremni su i šator i vreće za spavanje. Ako ne prespavamo budilicu, u 05:30 ujutro mahnut ćemo gradu i krenuti.

Ivona Lozić