23.08.2014.

S obzirom da su prethodne “biciklističke subote” imale krajni domet od prosječno 190 km, ova je vožnja je više zamišljena kao svojevrsni “odmor na kotačima”. 😉 Iskreno, želio sam potaknuti što veći broja zaljubljenika u pedaliranje na ovu biciklističku “laganicu” koja na mnoge načine povezuje čarobni svijet planinarenja i biciklizma.

I baš u trenutku kada sam izgubio svaku nadu, u odaziv drugih biciklista na pomno isplanirane “biciklističke subote” – više no ugodno me iznenadila SMS poruka od Dejana Domića u kojoj najavljuje zajedničko pedaliranje na jednoj dionici rute. 🙂

I evo nas u 08:00 krećemo iz centra Slatine put akumulacijskog jezera Javorica, Popišanog brda i Ćeralija gdje se razilazimo (Dejan ide desno prema Voćinu, a ja lijevo prema Slatinskom Drenovcu). Ubrzo slijedi: Jankovac, Anđina Koliba, vrh Papuk i povratak preko Pušine, Humljana i Vojlovice, a zatim podravskom magistralom nazad u Slatinu.

Tijekom osam i pol sati vožnje (sve skupa sa pauzama za fotkanje, snimanje, razgovore, ručak, cugu…) prevalilo sam 96 km u daljinu i 850 m u visinske razlike. 😉 Temperatura se kretala u rasponu od 16°C do najviše 22°C, a subjektivni osjećaj hladnoće se povećavao na brzim dionicama tijekom spusta u podnožje planine. Unatoč relativno niskoj temperaturi niti jednog trenutka nisam ima više od jedne biciklističke majice kratkih rukava na sebi. Jednostavno nije bilo potrebe!

Kiša je u nekoliko navrata pokušavala zagospodariti situacijom, srećom nije bilo pljuskova niti dugotrajnog rominjanja. U jednom trenutku sam obukao najlakšu od 3 kabanice kako mi zadnja majica kratkih rukava ostala suha u slučaju naglog pljuska. Sve u svemu ništa strašno – kiša je padala iza ili ispred mene i mog bacikla. Znate onu priču iz školskih klupa u kojoj cigo prodaje konja i hvali ga: “Konj je tako brz da mu tijekom pljuska pokisne samo rep!” 🙂

Zahvaljujući viteškom turniru koji se održavao na Jankovcu imao sam prigodu malo ljudikati sa curama i dečkima na naplatnim postajama, a tamo su i nastale najljepše fotografije sa ove ture. 🙂

Iako je na momente bilo izuzetno naporno zbog prevelikog tereta na biciklu i guma koje na sebi uopće nemaju krampone, uspio sam odraditi uspon i spust bez problema i teškoća, i sve to pomno dokumentirati fotografijama i video zapisima. Nadam se da će osim turističke dimenzije svi foto-video zapisi biti zanimljivi početnicima i onima koji tek planiraju podići guzicu iz fotelje i krenuti na put “tragovima šapica” odnosno putešestvijama koje propagira portal “na2kotača.net”.

U ime portala “na2kotača.net” i vlastito ime zahvaljujem Dejanu na sudjelovanju, a vas dragi moji čitatelji i gledatelji još jednom pozivam da se odvažite i priključite na buduće “biciklističke subote”.

A sada lijepo bacite pogled ili dva na video zapis i doživite virtualnu avanturu…

Lijep pozdrav svim biciklistima ma gdje bili i na čemu se vozili… Komentare ostavite ovdje na portalu, ispod galerije fotografija (fejs komentari su namijenjeni samo onima što nemaju vlastite web prezentacije).

Miša Nicinger

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*